2015. április 8., szerda

A kezdő scrapperek 10 parancsolata

Kezdő scrapperek 10 parancsolata
1.       Keress, tájékozódj, inspirálódj!
2.       Akkor kezdj alkotni, ha van ihleted, inspirációd – ne akkor, mikor pénzforrást látsz benne!
3.       Ha alkotsz, töltsd fel blogodra, közösségi oldaladra – de ha így teszel, nyeld le az esetleges negatív színezetű kritikát is!
4.       Ne csak a lájkokat vadászd, tanulj is a megjegyzésekből!
5.       Ha úgy érzed, menj tanfolyamokra! De ha mész, akkor olyanhoz menj, aki már letett valamit az asztalra – 100 amatőr, szintén kezdő „scrapper” által tartott tanfolyama sem ér fel egy profiéval, még ha ez utóbbi online is!
6.       Ne koppintsd le mások esetleg hosszú éjszakákon át megszült alkotását csak azért, hogy aztán magadéként mutogasd – a kredit JÁR! Lehet liftelni, csak essen szó az eredeti alkotóról is!  Nem zavarna, ha a hosszú, izzadós, káromkodós éjszaka után megszült gyerekeddel a közértes Juci vágna fel?
7.       Ne tarts tanfolyamot 3 oldal és egy összetákolt mini albummal a hátad mögött – én sem vezetek tankot, csak mert voltam a Hadtörténeti Múzeumban.
8.       Találd meg a saját stílusodat – amíg keresed az utad, könyörgök, ne taníts! (tudom, önismétlek, de ismétlés a tudás anyja, ahogy a mondás is tartja.)
9.       Bátran kérj tanácsot – nem szégyen, és nagyon hasznos J
10.   Végül jöjjön egy - hosszabb – gondolat a haszonszerzés vonzatáról a szkreppelésnek. Teljesen rendben van felkéréseknek eleget tenni, esküvőre, születésnapra, bármicvóra albumot készíteni, akár pénzbeli ellenjuttatás fejében is.
DE!

Ha így teszel, kérlek, gondold végig alaposan az árszabásodat! Nyilván nem lehet nagyon magas, mert azt az átlagember nem tudja kifizetni. Ha a monaco-i vagy brit uralkodócsalád tagjai ismerőseid a FB-on és egy klubba jártok, akkor fenti pontot tekintsd semmisnek.

Viszont kérlek, ne alkoss még bérbe sem bagóért, aprópénzért, stb. Most nagyon figyelj, fontos rész következik:

Ha olcsóan adod el a tehetséged, a képzelőerőd, az ihletet és nem utolsósorban a kézimunkád, aláaknázod az egész kézműves ipar sikerét, megbecsültségét, tiszteletét!  Ha Gipsz Jakabné 200 Ft-ért fogja adni azt a képeslapot, amit Csiga Enikő 1200-ért árul, (teljes joggal, hozzáteszem), semmi értéke nem lesz annak, amit kiadsz a kezedből. Csiga Enikő valószínűleg megfizetteti a belefektetett energiát, munkaidőt, gondolkodást, tervezést, szeretetet, nem beszélve az alapanyag-és eszközigényről…  és van gyakorlata, stílusa, ötletei – de a vevő ezt nem fogja látni, csak az árcímkét. Elképzelhető, hogy legközelebb mondjuk a kontár felé sem néz, de mástól sem vásárol többet kézműves terméket, mert akkorát csalódott… és akkor nem csak saját magával szúrt ki a kontár, de nagyjából minden társával. L

Házi feladat: „kontár” szó jelentésének definiálása, a céh és a manufaktúra bővebb jelentéstartalmának kidolgozása egy másfél oldalas fogalmazásban.
Kötelező olvasmány: 

UI.:  Fentieket igyekeztem vicces formába ölteni, de minden szavát komolyan gondolom.  Akinek nem inge, kérem, ne vegye magára. Nem volt célom sem az általánosítás, sem a személyeskedés  – nem konkrét személyre, inkább a jelenségre gondoltam, mikor ezeket a sorokat leírtam! J

1 megjegyzés: